Блог

І МОДУЛЬ ШКОЛИ ДЕПУТАТІВ МІСЦЕВИХ РАД

Благодійний фонд Б. Гаврилишина разом з Інститутом політичної освіти розпочав активну реалізацію задуманого ще давно проекту «Школа депутатів місцевих рад». Цей проект став першим серйозним заходом в межах Асоціації учасників програми «Молодь змінить Україну».

Благодійний фонд Б. Гаврилишина разом з Інститутом політичної освіти розпочав активну реалізацію задуманого ще давно проекту «Школа депутатів місцевих рад». Цей проект став першим серйозним заходом в межах Асоціації учасників програми «Молодь змінить Україну».

19-20 вересня відбулося відкриття Школи і був проведений перший дводенний навчальний модуль, який зібрав 40 учасників (із заявлених 44-х). 
 
Натхненним вступним словом привітав усіх Богдан Гаврилишин, зробивши акцент на важливості командного духу. Перед учасниками виступили експерти та практики з питань місцевого самоврядування. Зокрема: Юрій Ганущак (експерт з бюджетних відносин), Андрій Осіпов (експерт Інституту Політичної Освіти, депутат Луцької міськради), Руслан Годований (заступник Голови Житомирської облради, експерт Інституту Політичної Освіти) та Андрій Длігач (провідний експерт Української асоціації маркетинга, викладач МІМ-Київ, співініціатор руху «Нова Країна»). 

За підсумками першого модуля учасники отримали завдання - протягом двох тижнів провести самостійне опитування населення свого мікрорайону з метою дізнатися про місцеву проблематику.

Другий модуль Школи Депутатів відбудеться 3-4 жовтня 2014 року.

Першим спікером Школи, у п’ятницю, 19 вересня, став Андрій Осіпов, депутат Луцької міськради, експерт Інституту Політичної Освіти, який прочитав мультимедійні лекції на теми: «Що таке місцева рада і чи справді вона може на щось впливати?», а також «Роль та значення депутата місцевої ради та його команди в запобіганні узурпації влади». Під час першої лекції учасники ознайомилися з поняттям «місцева рада», її структурою та повноваженнями. Окрім цього депутат розповів про реальний стан сьогоднішній місцевих рад. На другій лекції Андрій Осіпов розповів про поняття «узурпації», шляхи її уникнення, загальні типи контролю, відмінності між повноваженнями міського голови та депутата, про значення депутата і його анулювання. Експерт також згадав святі слова: «Отче наш,… і не введи нас у спокусу…» - не можна довіряти міському голові тільки тому, що сподіваєшся, що він є порядною людиною.



У суботу, 20 вересня, «Школа» розпочалася з виступу Юрія Ганущака, експерта з бюджетних відносин, і його тема відповідно звучала так: «Місцеве самоврядування: бюджет». Учасники дізнались про реформу територіальної організації влади, бюджетний цикл, схематично побачили розподіл сільських рад залежно від кількості населення, розміри видатків, а також ознайомилися з новим проектом адміністративно-територіального устрою. Пан Юрій також зазначив, що спочатку треба пройти шлях депутата місцевої ради і тільки тоді йти до Верховної Ради.

Планувалося, що наступним спікером стане Віра Нанівська, експерт з питань державного управління, почесний президент Міжнародного центру перспективних досліджень. Темою її лекції була: «Співвідношення місцевого самоврядування та державної влади: вічний конфлікт чи взаємодія?». Але, на жаль, за станом здоров'я вона не змогла приїхати на цей модуль, делегувавши замість себе Романа Ковальчука – директора департаменту внутрішньої політики, який розповів про принципи роботи МЦПД. На цій лекції учасники також мали змогу відрекомендуватися одне одному, тим самим зробивши перший крок до підтримання командної атмосфери.



Після цього виступив Андрій Длігач, запрошений провідний експерт Української асоціації маркетингу, викладач МІМ-Київ, співініціатор руху «Нова Країна». Він розказав про те, чи варто молоді йти в політику та брати відповідальність за стан справ на місцевому рівні. Викладач порівняв ВВП на душу населення у різних країнах впродовж різних років, рейтинг конкурентоспроможності та деякі інші показники, які демонстрували наднизький розвиток нашої країни. Окрім цього Андрій Длігач розповів, що і як треба змінювати.



Останнім спікером І модуля став Руслан Годований, заступник Голови Житомирської облради, експерт Інституту Політичної Освіти, який виступив із лекцією «Обласні та районні ради – кардинальна різниця з сільськими, селищними та міськими радами (органами місцевого самоврядування базового рівня)». Завдяки цьому виступу учасники зрозуміли механізм формування депутатського корпусу усіх рад, як вони функціонують, за що відповідають. Експерт також розповів про адміністративну реформу, реформу виконавчої влади та органів місцевого самоврядування.

Наприкінці І модулю учасники отримали домашнє завдання, яке полягає у здійсненні опитування мешканців свого округу. Таке завдання допоможе кандидатам дізнатися про проблеми свого округу, мікрорайону, оволодіти інформацією про ставлення виборців, найболючіші речі та засоби отримання виборцями інформації про місцевому проблематику. Також опитування буде використано для проведення паспортизації території в рамках виборчої кампанії.