Блог

Що робити, якщо ваше авто забрав евакуатор. Історія з життя.

Усі автомобілісти пам’ятають ті часи, коли автомобілі примусово евакуювали за неправильну парковку при першій-ліпшій нагоді, і доводити щось було марно. Але потім евакуатори зникли. Автомобілісти зітхнули з полегшенням. Однак слід визнати, що разом із цим побільшало проблем із рухом транспорту та прибиранням вулиць через неправильне паркування. Майже рік тому були ухвалені зміни до законодавства і евакуатори з’явились знову. Нижче спробуємо розібратись, що із цим робити і як себе поводити у випадках тимчасового затримання вашого авта.

Один мій товариш приїхав до Києва у справах. Поспішаючи на засідання, він полишив свій автомобіль там, де зміг притулитись. Глянув, що наче нікому не заважає, і побіг у справах.

Повернувся за годину, а авта немає. Одразу почав думати найгірше – вкрали. Впевнений, що ви легко зможете уявити собі його стан. Як дістатися до дому? Що робити у незнайомому місті? Походив, побідкався і почав дзвонити в поліцію. Заяву про викрадення зареєстрували. Десь за годину зателефонували правоохоронці і сказали, що автомобіль тимчасово затриманий і відвезений на штрафмайданчик.

Схвильований, але радісний, що авто знайшлося, на таксі мій друг поїхав до райвідділу поліції. Але був вже вечір, і у райвідділку не було працівника, який займається оформленням адміністративних протоколів. Довелось ночувати у хостелі і їхати до поліції наступного ранку.

Наступного дня довелось чекати близько години, поки складуть протокол і постанову. Потім відправили платити шраф в банківське відділення. Там також черга. Сплатив і повернувся назад до райвідділку по довідку на видачу автомобіля з майданчику. Працювало десь 5 віконечок, у яких неквапливо видавали довідки, але прийшов час обіду і усе зачинилось. Довелось чекати ще годину. Після отримання довідки поїхав за адресою стоянки – на лівий берег Дніпра, десь у промзоні. Шукав стоянку більше двох годин: відстані в промзоні великі, адреса одного будинку займає декілька кілометрів. Жодних позначок і вказівників. Почало сутеніти. Знайшов випадково. На стоянці мого товариша чекав ще один сюрприз. Довелось платити за другу добу, бо за правилами стоянки час вимірювався подобово і вже почалась наступна облікова доба.

Сів за кермо злий, голодний, втомлений. А попереду ще кількасот кілометрів дороги додому. Вирішив судитись принципово. Але коли від юриста почув, що для того, щоб оскаржити 510 гривень штрафу за порушення паркування, потрібно сплатити 580 гривень судового збору, ще й позов треба скласти і юриста залучити – бажання йти до суду різко зменшилось.

Історія типова. Вона може спіткати кожного автомобіліста. Тому давайте розберемо цю ситуацію з юридичної точки зору.

Право на затримання автомобіля повернулось до нас з кінця минулого року. Це повноваження належить поліції. При цьому поліцейський може застосовувати блокування коліс або тимчасове затримання автомобіля і вилучення його за допомогою спецтехніки (евакуатора). Але треба знати, що за законом евакуювати можна не будь-який неправильно припаркований автомобіль, а лише такий, який розміщений у спосіб, що суттєво (значно) перешкоджає дорожньому руху. Наприклад, стоїть на трамвайних коліях, закриває проїзд вулицею тощо. Вилучення автомобіля відбувається у присутності двох свідків, які підписують документи про вилучення. Свій підпис також ставить водій евакуатора.

За законом, поліцейському рекомендується сфотографувати автомобіль перед його вилученням. На місці вилученого автомобіля має залишитись повідомлення поліцейського про застосування тимчасового вилучення та місцезнаходження відділу поліції, працівник якого провів вилучення. На практиці ж фотографування не проводиться та повідомлень ніхто не лишає.

За законом особі мають повернути автомобіль зі спецмайданчинка одразу після пред’явлення квитанції про сплату витрат на транспортування і зберігання на спецмайданчику та протоколу і постанови про адмінправопорушення. При цьому заборонено вимагати доказів сплати самого штрафу.

Закон напряму забороняє поліцейським вилучати транспортні засоби, якщо:

  • вони не створюють істотної (значної) перешкоди дорожньому руху, або
  • якщо водій цього автомобіля, який є на місці, може швидко усунути наявне порушення (наявну перешкоду).

Як свідчить практика, найчастіше евакуацію застосовують до автомобілів середнього класу, побоюючись затримувати дорогі авта, а також не забирають старих дешевих автомобілів. Логіка проста, з дешевого авто грошей не візьмеш, а за дорогий автомобіль можуть і до суду подати, і проблеми створити. А власники автомобілів середньої вартості до суду подають вкрай рідко.

Отже, рекомендації у випадку вилучення автомобіля:

  1. Оглянути прилеглу територію, де було запарковано автомобіль, щоб виявити повідомлення від поліцейського про вилучення автомобіля.
  2. Якщо такого повідомлення не виявлено, зателефонувати 102 і повідомити про зникнення (викрадення) автомобіля.
  3. З’явитись у відділення поліції для оформлення протоколу і постанови про адміністративне правопорушення. Штраф, за порушення правил паркування, у спосіб, що створює значні перешкоди дорожньому руху становить 510 грн.
  4. Розпитати у поліцейського конкретне місце розташування спецмайданчика. Як правило, такі майданчики знаходяться в промисловій зоні чи на околиці міста. Тому потрібно знати не просто адресу, а докладно з’ясувати, де саме знаходиться ваш автомобіль.
  5. Перед тим, як їхати за автомобілем, заплатіть витрати на транспортування та зберігання автомобіля, оскільки часто заплатити на місці стоянки не має можливостей. Ціни за транспортування і зберігання на спецмайданчику скрізь однакові, тому що визначені законом. Так, за транспортування автомобіля вагою до 2000 кг встановлено оплату 600 грн., до 3000 кг – 700, понад 3000 кг – 850 грн. Зберігання автомобіля на спецмайданчику – 120 грн. за добу.
  6. Вам зобов’язані видати автомобіль одразу після пред’явлення вами документів про власність на авто, квитанції про оплату послуг евакуатора та зберігання, а також примірник постанови про адмінправопорушення. Вимагання інших документів законом не передбачено. Якщо автомобіль не повертають, викликайте поліцію і вимагайте, щоб за вашою заявою внесли відомості про злочин до реєстру досудових розслідувань (порушили кримінальну справу за самоправство).

Чи судитись із поліцією?

Якщо ви впевнені, що паркуючи авто, ви не порушували вимог закону або хоч і порушували правила стоянки, але не могли створювати істотних (значних) перешкод для дорожнього руху, тоді ви маєте усі шанси виграти справу в суді.

Звісно, добре мати фото свого припаркованого автомобіля, як доказ для суду. Але, навіть, якщо у вас немає доказів розташування автомобіля, це не проблема. Згідно із правилами адміністративного судочинства в Україні саме орган владних повноважень (відповідач) повинен довести, що діяв законно. Тобто надати суду докази істотного (значного) перешкоджання дорожньому руху внаслідок не правильно припаркованого автомобіля.

Тому, отримавши від поліцейського постанову про накладення штрафу, не спішіть платити. Сплачені до бюджету кошти дуже важко забрати назад, навіть на підставі судового рішення. Для сплати без санкцій є 10 днів і цей строк продовжується автоматично, якщо ви звернулись до суду на весь час розгляду справи.

Для звернення до суду необхідно оформити адміністративний позов. Це письмовий документ, вимоги до якого ви можете знайти у ст. 106 Кодексу адміністративного судочинства України. В принципі у складенні адміністративного позову немає нічого складного, тому для цього не обов’язково звертатись до юриста. До позовної заяви потрібно додати копію постанови про адміністративне правопорушення і докази сплати судового збору, а також докази витрат на евакуацію та зберігання автомобіля на спецмайданчику. За розгляд такої адміністративної справи у суді потрібно сплатити 0,4 розміру мінімальної зарплати (в даний час це 580 грн). Позовну заяву та додані матеріали потрібно подавати у двох примірниках (інший примірник іде відповідачеві). Відповідачем у такому судовому розгляді є поліцейській, який виніс постанову про адмінправопорушення.

Часто можна почути, що судовий збір за оскарження накладеного штрафу є завеликим. Так, ви праві, 580 грн – це явно неадекватна сума. Такий розмір платежу визначений Законом України “Про судовий збір”. Ще рік тому ця сума була в десять разів менша. Але, наші законотворчі, напевне, вирішили, що громадяни надто часто судяться з владою. Іншого пояснення різкому підвищенню судового збору просто немає.

Якщо ваш позов буде задоволено, то вам присудять стягнення з відповідача 580 грн судового збору, поруч із скасуванням штрафу та постанови про адміністративне правопорушення.

Слід також вказати, що ви можете включити до позову вимогу про відшкодування завданої моральної (немайнової) шкоди. Розмір ви визначаєте самостійно, в залежності від обставин, в яких вас було незаконно позбавлено майна. Найчастіше в подібних випадках до стягнення заявляють 3000 – 5000 грн. Розмір заявленої моральної шкоди на судовий збір не впливає. За цю вимогу також доведеться заплатити 580 грн. Вирішуючи справу суд часто зменшує цю суму, присуджуючи від 300 до 1000 грн. Але єдиних стандартів немає. Єдине, чого точно не зможе зробити суддя, це стягнути з відповідача більше, ніж ви попросили у адміністративному позові.

Згідно із законом існує можливість вимагати відшкодування моральної шкоди за неправомірне накладення штрафу та тимчасове затримання автомобіля одразу в адміністративному позові із одночасним розглядом вимог про скасування постанови про адмінправопорушення. Також такий позов можна заявити пізніше, після розгляду адмінстративної справи, шляхом подання самостійного позову в порядку цивільного судочинства.

Судитись чи не судитись?

Я як професійний правозахисник відповідаю – судитись обов’язково. Поліцейський як захисник закону повинен дотримуватись його вимог неухильно і, застосовуючи заходи щодо обмеження власності, має діяти в межах повноважень та у спосіб, визначений законом. Це правило діє для усіх держслужбовців. Але для правоохоронців ці вимоги набувають особливої ваги.

Якщо ви миритесь із протиправними діями поліцейського, то ви поглиблюєте кризу у власній державі. Не покаране свідоме порушення прав громадян, вчинене правоохоронцем, є не меншою загрозою, ніж дії злочинців. Окрім цього, ви ще і фінансуєте беззаконня, бо платите безпідставний штраф, витрати на евакуатор та послуги стоянки. Також відмовляючись захищати свої права, ви наражаєте на небезпеку інших громадян. Оскільки лише оскарження неправомірних дій дозволяє ефективно відновити права, припинити порушення та сформувати правову систему в державі.

Інколи підприємства, що надають місцевій владі послуги спецтехніки (евакуатора) змовляються із поліцейськими і намагаються займатись своєрідним бізнесом на людській біді. Розуміючи, що громадяни рідко судяться, “владні бізнесмени” живуть дуже непогано. В такий спосіб ми самі сприяємо злочинному збагаченню через свою правову не грамотність, байдужість чи нерішучість. Якщо бездіяти, то з часом проблема буде тільки поглиблюватися.

Маю щире сподівання, що викладене вище допоможе вам захистити свої права та уникнути непотрібного хвилювання. Також маю надію, що мої доводи щодо необхідності звернення до суду будуть для вас переконливими.