Блог

АСОЦІАЦІЯ МІСТ УКРАЇНИ ЯК МОЖЛИВА ЗАГРОЗА ДЕМОКРАТІЇ

Асоціація міст України сьогодні відзначає своє 25-річчя. Вітаю та бажаю чесно служити справі місцевого самоврядування в Україні. Не сумніваюсь, що сьогодні посадовці цієї організації почують багато приємних і гучних слів. Тому дозволю собі додати до свята трохи критики та висловити побажання ювеляру.

В цілому я оцінюю діяльність цієї організації негативно. Так, це не описка, саме негативно. Кажу це з огляду на цілі, які закладені в її статутних документах. За своєю сутністю АМУ мала б бути великою організацією, яка централізовано захищає (представляє, розвиває тощо) місцеве самоврядування в Україні. Саме так цю організацію уявляють міжнародні та українські донори, юридичні особи та громадяни.

Відкрию усім велику таємницю. Асоціація міст України – це передусім асоціація міських голів, яка на практиці займається підсиленням ролі міських голів в місцевому самоврядуванні. Фактично ця робота зводиться до допомоги в руйнуванні місцевої ради і часто до допомоги в узурпації і концентрації влади головною посадовою особою громади.

Мушу пояснити, я вважаю, що місцева рада – це збалансована сукупність органів влади, що підпорядковані системі стримування і противаг. В цих умовах органи взаємоконтролюють і взаємопослаблюють одне одного, щоб уникнути концентрації влади і запобігти її узурпації. І лише разом ці органи становлять повноцінну силу. Отже, місцева рада це збалансований "організм", що складається з ради (як сукупності депутатів, що працюють в постійних комісіях та пленарних засіданнях), міського голови (в т.ч. апарату ради, виконавчих органів, комунальних установ і підприємств) і виконавчого комітету. У кожної з цих трьох гілок влади є взаємні важелі для стримування і противаги інших гілок.

Але діяльність Асоціації міст України руйнує цей механізм. Розвиваючи владу міських голів, підсилюючи їх вплив та даючи їм різні технологічні інструменти, ця асоціація не розвиває самостійності депутатів та практично забула про важливість виконавчих комітетів. Під прапором об’єднання міст і допомоги місцевому самоврядуванню, фактично існує клуб міських голів, работу якого забезпечує великий столичний офіс, що фінансується внесками з місцевих бюджетів та грантових грошей.

Отже, в день народження Асоціації міст України бажаю цій організації стати об’єднанням, яке:

  • захищає основи місцевого самоврядування;
  • розвиває законодавство та правозастосовчу практику;
  • збає про наявність збалансованої влади в місцевих радах;
  • чесно, прозоро, конкурентно і розумно періодично обирає своїх керівників з числа не лише міських голів.

Попри усю висловлену вище критику, усе ж бажаю Асоціації міст України успіхів і перемог, довголіття та чесної і результативної роботи. Нехай ніхто не зможе назвати Асоціацію міст України Асоціацією узурпаторів місцевих громад!

З 25-річчям, з ювілеєм!

Спільними зусиллями!